submit


Apa kawruh karo netral iku bener, nalika kanggo nggawe kenalan karo piyantun (Jeneng wong) abot? Abot tegese qua iku ora arang ngomong sing? Nalika iku wis ngandika sing abot, iku ateges sing iku ora grammatically salah, nanging construction muni ala kanggo kuping saka ditanduri, lan qua ana cara luwih prasaja ngomong. Aku duwe roso kesengsem qua karo pisanan tumindak teknologi (loro-lorone sing uga qua ana qua siji subyek), kang bakal padha ngerti (siji liyane). Karo kapindho, aku duwe roso kesengsem sing tumindak ora kudu teknologi, Peter ndadekake kenalan saka Paulus — gt apa sampeyan ngerti sing mung siji Watu wis kawruh, utawa sing Paul iki uga digawe weruh (Watu)? Ing kasus iki, nalika kita ngomong: Peter iki kenalan karo Paul (utawa Peter, digawe kenalan saka Paulus) iki tegese mung siji Watu wis kawruh, kang gawe katut sing Paulus wis ora digawe kenalan saka Peter? Lan kados Peter lan Paul duwe kawruh amarga ing kene tumindak teknologi, kasunyatan sing kawruh saka liyane? — Ing conto iki sawise karo iku lan ora wong banjur iku cetha sing tumindak ora teknologi. Ora ora pati jelas sing Paul durung, ing wusana, ing kawruh saka Watu. Iku ngandika mung sing Peter Paul ketemu kanggo pisanan. Iku bisa sing Peter utawa Paul sumurup saka liyane tampilan, utawa dening hearsay, nanging ana apa-apa sing ngandika. Ya, iku bener, strictly ngandika bab mung qua kita bisa ngomong, yen Watu wis weruh, nanging kanggo Paulus, siji ora ngerti, kanggo wong apa-apa wis ngandika. Ah Apik? Nanging, saka apa aku mangertos saka apa sing ngandika aku panginten qua ana prabédan antarane Peter lan Paul ketemu lan Peter iki kenalan karo Paul (utawa Peter, digawe kenalan saka Paulus), ora ana? Ing kawitan iku uga ndhukung sing Paulus weruh (Watu), kados kapindho ngendi iku ora dikenal yen Paulus wis utawa wis ora kawruh saka Watu. Yen Peter ndadekake kenalan saka Paulus, kudu Paulus uga kawruh saka Watu, ora ana? Amarga loro qua padha ora duwe kawruh, dening definisi padha nindakake ora ngerti — wong, ing kasus: padha bisa uga wis krungu saka liyane, nanging tanpa kawruh. Aku ora bisa mbayangno kahanan ngendi siji bakal dadi kawruh liyane, sing bakal ngerti wis wong. Aku iki pemikiran yen ing ukara iki, Peter ana kenalan karo Paul tumindak iki teknologi (senajan mung Watu dadi bab), yen ya banjur iku bakal dadi padha karo kanggo Peter lan Paul digawe saben liyane kenalan (liyane), ora ana? Pahaman uga mung dadi prabédan ing lapangan aplikasi saka tembung kabar langsung. Ing tembung liyane, sampeyan menehi wong mbok menawa pangertèn ngembake.: yen kanca nuduhake wong adoh dening mulangi sampeyan: iki bapakku, nanging qua kang duka karo wong kang nolak kanggo ngomongake karo wong lan, mulane, kanggo saiki kanggo sampeyan, siji liyane, sampeyan bakal ngomong ing wayah sore dening nuduhake crita saka pemandangan: aku entuk kenalan karo rama saka kanca-kanca.?

About